skip to Main Content
0544 - 48 17 37 info@wolterinkbeltrum.nl

Kenteken (landbouw)voertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten eigenaren van nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden hun voertuigen registeren en voorzien van kenteken. Maar ook voor bestaande landbouwvoertuigen zijn er veranderingen. Met behulp van de Fedecom beslisboom kunt u zelf nagaan voor welke voertuigen bepaalde verplichtingen gelden.
Het is volgens branchevereniging Fedecom niet altijd duidelijk over welk voertuig wordt gesproken als men het heeft over voertuigcategorie R en S, MMBS of getrokken werktuig. Daarom heeft Fedecom de beslisboom uitgevoerd met icoontjes zodat duidelijk is welk type voertuig de wetgever precies bedoeld. Een verkeerde inschatten kan volgens de branchevereniging grote gevolgen hebben. De boetes voor onjuiste registratie kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Rijsnelheid omhoog

De belangrijkste wijziging is dat landbouwvoertuigen die vanaf 1 januari 2021 worden geleverd, geregistreerd en gekentekend moeten zijn. Voor bestaande voertuigen geldt tot 2025 een overgangstermijn. Naast de nieuwe registratieplicht gaat de wettelijke maximum rijsnelheid op bepaalde wegen voor landbouwvoertuigen omhoog van 25 km/u naar 40 km/u.

APK-plicht

Naast een beslisboom voor de registratie- en kentekenplicht heeft Fedecom ook een beslisboom gemaakt voor de APK-plicht. Beide beslisbomen en meer informatie over registratie en kentekens zijn te vinden op de website van Fedecom.

Back To Top